Kokosový olej » Ramen's weblog

Kokosový olej

     V dnešnom pokračovaní mojej minisérie článkov na tematiku zdravia v štýle: "buďte všetci zdraví, lebo inak si ma neželajte!!!1!1!" :D sa budeme venovať kokosovému oleju. V prvom okamihu, keď som na pulte v uvidela kokosový olej, som si riekla: "TY KOKOS!!!" :D Priznávam, bolo to hlavne kvôli cene…. :P Keď si vezmete, že za 300 ml vysolíte niečo okolo 7,9 €, pričom za túto cenu môžete mať približne 4,32 litra slnečnicového oleja, tak to je akože dosť také… no prosto, kokosový olej musí mať čosi do seba, aby stál tak nehorázne veľa, že?
Tak ja sa Vás týmto krátkym článkom pokúsim presvedčiť, že za kokosák sú to naozaj dobre vysolené peniaze. :)

     V prvom rade, niečo o kokosových orechoch, ktoré vraj rýdzo botanicky ani nie sú orechy, skôr plody, alebo teda semená. Kokosové palmy rastú v tropických oblastiach, takže sa im u nás moc nedarí. :( Preto sú to inak aj semená, lebo taká palma má úrodu 50 až 60 plodov, a keď kokosáky padnú do vody (pri ktorej sa palmy najčastejšie vyskytujú a/alebo sú pestované), sú vodou odnášané do diaľav a takto sa prostredníctvom nich palma rozmnožuje. Ha! Ste si mysleli, že to len vy sa snažíte zachovať svoje gény prostredníctvom potomstva?! Tak vedzte, že aj kokosová palma to má veľmi dobre vymyslené! :D

     Ak zájdete vo vhodnom čase do nejakého nášho hypermarketu, nájdete tam kokosové orechy a v ich útrobách kokosovú vodu. Samozrejme, legálny postup je: najprv za kokosáky zaplatiť a až potom sa doma pokúšať z nich vydostať vodu, lebo v opačnom prípade zamestnanci hypermarketu radi volajú políciu a ostentatívne durkajú ukazovákom do nápisu "Zákaz konzumovať orechy pred zaplatením!". To aby dali najavo, prečo vôbec tú políciu volajú… :D

     Takže. Moja rada, ako sa vyhnúť volaniu polície je radšej zalomcovať kokosákom pri uchu. Ak sa ozýva špliechanie, tak viete, že sa v ňom aspoň trocha vody nachádza. Čo samozrejme automaticky neznamená, že nie je sprdkavená.  Už aj také sa mi stalo. :-( Normálne, že zvuková skúška bola OK, prídem domov, dám kokosák ramenovi, že: "Na! Tuto toto mi otvor!", čo on následne zobral pílku a s vyplazeným jazykom, ako žiaci prvej triedy základnej školy pri písaní prvého písmena svojho života (viď. na obrázku vpravo), sa ho snažil otvoriť. Keď sa mu (konečne) podarilo, orech vo vnútri značne páchol a tekutina v ňom… No to by som nedala vypiť ani najhoršej nepriateľke! Nie, že by som nejakú mala , ale tak… Chápete… :D  Prosto, nie vždy máme šťastnú ruku na tie správne kokosy… :-(

     Kokosová voda je veľmi zaujímavá svojím zložením. Rozlišujte však medzi kokosovou vodou, kokosovým mliekom a kokosovým olejom. Sú to tri rôzne veci. Kokosová voda – oveľa viac jej je v mladom kokose a čím je starší, tým je v ňom menej. Bohužiaľ, k nám sa dovážajú už len tie hnedé, chlpaté, obstarožné kokosy a na mladý kokos by ste si museli počkať buď priamo pod palmou, alebo na ňu vyliezť a zobrať si ho. Kokosové mlieko sa vyrába z nastrúhaného kokosového mäsa (biela časť kokosáku) za pomoci horúcej vody alebo mlieka a extrahujú sa olej a aromatické zložky. Kokosový olej sa vyrába tiež z mäsa kokosu a sú dva také hlavné postupy: suchý a mokrý ("dry" a "wet"). Každý má svoje plusy a mínusy, ale to sú už príliš technické veci a tými vás zaťažovať nechcem. :) Ešte taká drobnosť… Mne osobne sa nie celkom pozdáva to pomenovanie "olej". Lebo tak, keď sa povie olej, predstavíme si čosi tekuté, ako napríklad bežný olej na vyprážanie, hoci aj ten slnečnicový alebo olivový. Ja osobne by som povedala, že je to skôr kokosová masť. Za normálnych okolností je pevnej konzistencie a až pri teplotách nad 25 stupňov sa mení na číru, olejovitú kvapalinu. A dosť rýchlo, musím uznať. Stačí si dať trocha na prst a ani sa nenazdáte a je z masti olej. :)
      No späť ku kokosovej vode. Podľa istých zdrojov má zloženie veľmi blízke krvnej plazme, a to znamená, že by ste mohli prijať vodu vnútrožilne bez toho, aby ste vzápätí otrčili kopytá (= zomreli)… :D  
      Je málo zdrojov, ktoré túto skutočnosť potvrdzujú, ale napríklad vo filme Jackieho Chana "Who am I" je scéna, kde sa mu pomocou kokosákov podarí zachrániť život človeka po uštipnutí hadom. Na nasledovnom videu z Youtube je predmetná scéna:

     Všimnite si to krátke natešenie v jeho tvári, keď uvidí neďalekú kokosovú palmu! :) No heeeej, keby som ja takú uvidela, asi skáčem od radosti! Milujeeeeem kokosové orechy!!!!1!!! :D  

     Lenže u nás máme kokosové mlieko/vodu iba zriedka, tak sa radšej sústreďme na olej, ktorý je tiež svojimi vlastnosťami nezanedbateľný. :)
     Má úplne široké využitie. Môžete ním variť, piecť, dať pokožke potrebnú vláčnosť, vlasom nádherný lesk, alebo ho použiť na masáže. Ale nielen na vonkajšie použitie, no i vnútorne je veľmi super. Ľahko stráviteľný, výborný pre stabilizovanie glykemickej nerovnováhy (pre cukrovkárov, alebo tých s nábehom na cukrovku), je aj veľmi sýty, takže pri redukčných diétach využijete túto jeho vlastnosť, keď sa zrazu cítite plní, a pritom ste zlupli iba dve čajové lyžičky oleja. :D Aby nebolo málo, podporuje metabolizmus, priaznivo stimuluje štítnu žľazu (čo tiež prispieva k redukcii váhy, keď je jej príčinou práve zle fungujúca štítna žľaza) a čo je megasuper, neobsahuje cholesterol! Z mikrobiologického hľadiska by som rada spomenula, že kokosový olej potlačuje kvasinky, pliesne, baktérie a vírusy. Hmmmm…. Minule som písala čo-to o HPV a vakcinácii. Nie je tajomstvom, aj keď teda toto je téma 18+, čo by som asi mala zvýrazniť aj patričnou ikonou :P , kokosový olej je možné použiť aj ako lubrikáciu pri pohlavnom styku a vtedy sa dostáva priamo do pošvy, až ku krčku maternice a keďže pôsobí antibakteriálne a antiviroticky, pomáha i s trablami s HPV. Ale PSSSST!!, toto nikomu nehovorte, ooookeeeej? ;) Kebyže mám problémy s Candida albicans, alebo chlamýdiami, poprípade iným ochorením intímnych ženských partií, neváham použiť na dané miesta kokosový olej. :)

     Ak čítate články na nete ohľadom nasýtených mastných kyselín, väčšinou všade strašia, že sú hrooozneeee a bububu, ale verte či nie, miestami to majú dotyční pomýlené. Ja osobne by som nedoporučovala práveže margaríny, tak bohaté na trans-mastné kyseliny a hydrogenované mastné kyseliny. Voči týmto je kokosový olej stabilný, nie je náchylný na oxidáciu, keďže je zložený z nasýtených mastných kyselín. Doba trvanlivosti je minimálne dva roky, práve vďaka tomuto. Iné oleje, napríklad ľanový (ktorý je inak tiež extrémne super!!!! dokonca pri rakovine veľmi pomáha…) veľmi skoro oxidujú a zhorknú. To je daň za to, že ste nenasýtená mastná kyselina…

Takže, aby som zhrnula, kokosový olej je vhodný:

  • na varenie, pečenie i do studenej kuchyne
  • podporuje trávenie a správnu činnosť metabolizmu
  • neoxiduje a je stabilný i pri vysokých teplotách
  • neobsahuje cholesterol
  • jedlám dodáva ľahodnú chuť
  • ideálna starostlivosť o pleť, telo a vlasy (môžem potvrdiť! pokožka je hebká a vláčna a… vrásky sa trocha vyhladzujú! :D )
  • účinný na celulitídu a chudnutie
  • výborný masážny olej
  • intenzívne hydratuje, chráni a prirodzene regeneruje
  • vhodný aj pre veľmi citlivú pleť a alergicky reagujúcu pokožku detí a dospelých
  • možné použiť aj ako lubrikant ;)
  • potlačuje kvasinky, pliesne, baktérie a vírusy.

     Kokosový olej je bohatý na antioxidačné látky, ktoré som už neraz spomínala, napríklad aj v článku o jablkách, že sú veľmi podstatné. :) Tieto látky pomáhajú organizmu sa vysporiadať s voľnými radikálmi a takto spomaľujú proces starnutia. A samozrejme aj stimulujú prirodzené regeneračné procesy v bunkách a toto pomáha i pleti sa obnoviť vlastnými silami. Kto by nechcel vyzerať aj vo vysokom veku mlado, žeeee? :D

     Teraz trocha nudnej chémie. Olej z kokosákov obsahuje hlavne kyselinu laurovú, kaprovú, kaprilovú a myristovú. Tieto majú veľmi pozitívne vlastnosti. Napríklad:

Kyselina laurová – najvyššia antivírusová aktivita spomedzi nasýtených mastných kyselín. Obsah v kokosovom oleji sa pohybuje okolo 50 %. V tele sa premieňa na účinný monoglycerid – monolaurín, ktorý má protivírusové, antibakteriálne a proti plesňové účinky, narušuje ochranný lipidový obal viacerých vírusov. Monolaurín bol 5000–krát účinnejší v zastavení rastu patogénneho kmeňa Listeria monocytogenes v porovnaní s etanolom, ktorý sa bežne používa na povrchovú dezinfekciu. 
(Zdroj:Oh & Marshall, Int.J.Food.Microb.1993)

Kyselina kaprová – v kokosovom oleji asi 6 %. Podľa štúdie Islandskej Univerzity monoglycerid kyseliny kaprovej najrýchlejšie a najúčinnejšie zabíjal testované kmene kvasiniek Candida albicans. Narušuje štruktúru bunkovej steny kvasiniek. 
(Gudmundur Bergsson, et. al.: In Vitro Killing of Candida albicans by Fatty Acids and Monoglycerides; Antimic. Agents and Chemotherapy; Vol 45, Nov.2001)
.

Kyselina kaprylová – asi 7 % v kokosáku. Podobne ako kyselina laurová sa kyselina kaprylová premieňa na účinný monokaprín. Monokaprín má tiež antivírusové účinky proti HIV, herpes simplex, cytomegalovírus, antibakteriálne účinky proti chlamýdiám.

     Tieto infošky som ukradla zo stránky: Zloženie kokosového oleja
Avšak myslím si, že je to pravda. Veď tam vyššie som sa už rozplývala nad tým, ako si poradiť s kvasinkami na našom intímnom mieste, všakže? :P

     Hmmm… ak ešte stále sedíte pred počítačom/notebookom a neutekáte do DM (alebo iného obchodu, kde ho majú) si kokosový olej kúpiť, tak už fakt neviem, čo by som viac napísala…!!! :D
Vlastne hej… záverom ešte disclaimer/vyhlásenie. :P

Disclaimer/Vyhlásenie: Nijakým spôsobom nie som finančne, ani inak prepojená s výrobcami, predavačmi a distribútormi kokosového oleja a za túto otvorenú reklamu som nedostala žiadnu finančnú odmenu. Zatiaľ… :D  Akože, nejaké tie peniaze by sa zišli, to nie, že nie! :D  
 Takže… DM, výrobcovia kokosového oleja, moje číslo účtu je: 26……. Ale nijéééééé. :D :D  
      Naozaj. :) Moja osobná skúsenosť s kokosovým olejom je len a len pozitívna, a tak ho môžem len a len doporučiť. Vyskúšajte a neobanujete! Aj keď samozrejme, lacný práve nie je.   Tak ale, za dobré veci sa platí, že..? ;)

Zdroje:
http://www.goga.sk/venusz-slnecnicovy-olej-5l-1ks-i4406.html
http://www.imdb.com/title/tt0127357/
http://www.purityvision.sk/p/bio-kokosovy-olej.html
http://www.bio-obchod.sk/produkt-4109/kokosovy-olej-panensky-bio-purity-vision.htm
http://www.nutraceutica.sk/sk/nutaceutika_vo_vyzive/kokosovy_olej/zlozenie_kokosoveho_oleja.aspx

Add karma Subtract karma  4

Kategória: Zdravie

Pridaj komentár

(povinné)

(nepovinné)


*

HTML: Môžete použiť nasledovné tagy a atribúty: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>