Mate Green – čaj » Ramen's weblog

Mate Green – čaj

Týmto stručným (snáď taký bude :D ) článkom by sme radi prispeli ku všeobecnému povedomiu o tomto čaji-nečaji, a tak znížili počet pomýlení si Mate Green s mätou (piepornou), ako k tomu došlo napríklad na tomto fórume.

 

Zelené zlato indiánov

Maté je často označované za "zelené zlato indiánov" a ak si prečítame čo všetko obsahuje, táto slovná kombinácia vcelku dáva zmysel. Človek by si až myslel, že má pred sebou dajakú panaceu, alebo čo… :)

Spomína sa i jeho lahodná a osviežujúca chuť, avšak samozrejme táto vlastnosť je vecou názoru a osobných preferencií. Niektorí práve naopak neobľubujú horkosť, minimálne prvej várky, ktorá býva značne silná. Vysoký obsah mateínu (čo mnohé zdroje uvádzajú ako kofeín) v priaznivej kombinácii s inými látkami zaisťuje pozvoľný a rovnomerný povzbudzujúci účinok, vďaka ktorému domorodí obyvatelia údajne vydržia dlhodobé fyzické vypätie v teplotách okolo 40 °C, ba dokonca aj bez jedenia.

Juhoamerické ženy pijú maté po stáročia v čase tehotenstva s dôverou v jeho posilňujúci účinok. V USA a Európe sa však pre vysoký obsah "kofeínu" tehotným ženám a malým deťom neodporúča. Hmmm… Asi Európanky majú inú stavbu tela než juhoamerické ženy, alebo len tí, čo toto odporúčanie vydali si neuvedomili rozdiel medzi mateínom a kofeínom. :P

 

Účinky

Podľa ústnych tradícií indiánov, ba aj podľa nových vedeckých skúmaní sú Maté pripisované tieto priaznivé a liečivé účinky:

 

  • stimuluje mozog a dlhodobo spôsobuje jasnú myseľ a duševnú čulosť
  • pôsobí proti únave, a to bez vedľajších účinkov, ako je nervozita
  • zvyšuje imunitu organizmu
  • spomaľuje starnutie a šedivenie vlasov
  • upokojuje nervový systém, tým pomáha aj pri nespavosti
  • pôsobí močopudne, detoxikuje organizmus
  • pri zápche upravuje trávenie
  • diabetikom stabilizuje hladinu cukru v krvi
  • pri vysokom cholesterole znižuje jeho hladinu
  • alergikom znižuje príznaky sennej nádchy
  • posilňuje srdcovú činnosť a zvyšuje obsah kyslíka dodávaného srdcu
  • štiepia tuky, preto sa odporúča pri redukčnej diéte

 

Ako vidno v pár bodoch, keby to bol kofeín, tak niečo ako pomáhanie proti nespavosti by bolo veľmi nezvyklé. Alebo neexistencia vedľajších účinkov, ako je nervozita tiež nenaznačuje prítomnosť typického kofeínu. Veď napokon skúste použiť kávu čoby prostriedok na nespavosť. :P

Napriek všetkým týmto pozitívnym účinkom sa však Maté nedoporučuje ľuďom s vysokým krvným tlakom.

 

Zloženie

Maté obsahuje:

  • vitamíny: A. C, E, B 1, B 2 a B-komplex, karotén
  • riboflavín
  • kyselinu nikotínovú
  • kyselinu pantoténovú
  • kyselinu chlorovodíkovú
  • biotín
  • horčík
  • vápnik
  • železo
  • sodík
  • draslík
  • mangán
  • silikón
  • fosfáty
  • síru
  • chlorofyl
  • cholín
  • inosit

 

Príprava

Maté môžeme pripraviť dvoma spôsobmi: tradičným a netradičným, pričom náš v štýle zaliatia max. polievkovej lyžice je ten netradičný. Tradičný je však dosť náročný na množstvo, keďže kalabasa (nádobka väčšinou urobená z tekvice) sa naplní lístkami najmenej do dvoch tretín.

 

Návod prípravy tradičným spôsobom:

Kalabasa - tekvica1. Naplňte nádobku (kalabasu, respektíve tekvicu) do dvoch tretín yerbou maté.
2. Nádobku nakloňte tak, aby sa maté zosypalo na jednu stranu.
3. Do volného priestoru nalejte trocha studenej vody, práve toľko, aby sa ponorili všetky lístky maté.
4. Nádobku nechajte niekoľko minút naklonenú, aby maté mohlo absorbovať všetku vodu.
5. Palcom uzavrite bombillu (kovová slamka) a vložte ju do voľného priestoru v nádobke.
6. Zoberte horúcu vodu (asi tak 80 – 90 °C, nikdy sa nesmie variť) a najlejte do voľného priestoru, až dosiahne výšky maté. Počkajte najviac 5 minút (potom je nápoj príliš horký) a pomaly vypite, respektíve vysrkajte všetok čaj a prilejte ďalšiu horúcu vodu. A znova vypite. Prvý nápoj je veľmi silný, no ako ďalej zalievate, chuť sa oslabuje. Vodu môžete prilievať tak dlho, kým vám čaj chutí. Je to väčšinou 6-10 zaliatí.

Návod prípravy netradičným (naším) spôsobom:

Bombilla - slamka1. Jedna čajová lyžička maté na šálku.
2. Zaliať horúcou vodou, hoci aj vriacou.
3. Nechať lúhovať 5 minút.
4. Precediť cez sitko a vypiť.
5. Možno opakovane zalievať, no pri tomto množstve už čaj pri piatom zaliatí náramne pripomína iba horúcu vodu.

 

 

Dobré stránky o Maté:

http://www.viggo-mortensen.cz/Extra/Mate.html
http://domacnost.sme.sk/c/5091633/mate-zelene-zlato-indianov.html

 

 

Ak všetko dobre dopadne, hotové maté vyzerá takto :)

Add karma Subtract karma  1

Kategória: Zdravie

Pridaj komentár

(povinné)

(nepovinné)


*

HTML: Môžete použiť nasledovné tagy a atribúty: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>