Lapacho – čaj » Ramen's weblog

Lapacho – čaj

    Hmmmm… zaujímavé, že väčšina prudko liečivých čajov je vo forme kôry stromov, s nie príliš vábnou chuťou. Samozrejme, toto je predmetom gusta a voči nemu žiaden dišputát, ale predsa len… :P
    Jeden takýto "čaj" je i Lapacho, známy aj pod menami Matto Grosso, či Tabebuia impretiginosa.

 

    Vyskytuje sa v lesnatom teréne Ánd, medzi štátmi Brazílie, Bolívie, Peru, Argentíny a Paraguaya a tieto stromy sa nezriedka dožívajú až 700 rokov. Sú od pradávna považované za studňu zdravia starých Inkov, ktorí už pred storočiami úspešne používali vnútornú červenú kôru v ľudovom liečiteľstve. Aj dnešní vedci sa zhodujú v tom, že stromy Lapacho majú čo-to do seba. Prosto nie sú to len báchorky a neopodstatnené drísty o ich liečivej sile. :) Len tá chuť…!     :D

     Podobne ako z Vilcacory je veľké množstvo stromov Lapacho, avšak červenú kôru tzv. kambio majú iba dva druhy – Colorado a Morado, no a práve červená kôra je považovaná za liečivú. Ba dokonca, indiáni kmeňa Callawayov používajú tento nápoj na liečbu rakoviny. Úrady v Argentíne zašli dokonca až tak ďaleko, že Lapacho uznali za liek proti rakovine a v Latinskej Amerike je považované za oficiálnu liečivú rastlinu. Toto napokon podporili aj výskumy mnohých chemikov a lekárov, a tak sa zdá, že Lapacho je jednou z najliečivejších rastlín na svete. 

 

Liečivé účinky

    Podľa nasledovného zoznamu liečivých účinkov je jasné, že sa o lapache nehovorí/nepíše nadarmo.

    Preukázateľne je vraj dobré ako:

  • posilnenie imunity (nie tej poslaneckej! :D ), pretože obsahuje celý rad látok, od ktorých vírusy a baktérie zdesene utekajú
  • proti voľným radikálom, pretože obsahuje:
    • katechíny
    • saponíny
    • bioflavonoidy
    • chinóny
  • pomáhá pri chronických onemocneniach
  • pôsobí proti bolesti
  • lieči opuchy, zápaly
  • zlepšuje krvný obeh
  • posilňuje srdce
  • zlepšuje činnosť pečene a obličiek
  • detoxikuje organizmus od ťažkých kovov a škodlivín
  • podporuje trávenie a látkovú výmenu
  • ničí pliesne a baktérie
  • lieči gynekologické zápaly
  • normalizuje hladinu krvného cukru
  • pomáha proti chudokrvnosti (anémii)
  • účinne pôsobí proti migréne
  • lieči rany a hnisavé zápaly
  • pôsobí ako účinné diuretikum

    Avšak najvýznamnejšie sa lapacho predviedlo v liečbe zhubných nádorov. Niektorí odborníci sa domnievajú, že dokonca dokáže zabrániť rastu zhubných nádorov a jeho účinnosť je dobrá aj v boji proti leukémii a taktiež aj vhodným doplnkom pri chemoterapii.

     Len taká poznámka na okraj: fajn, že nie sme v Amerike, pretože napísať tieto skutočnosti by jedného mohlo dostať do konfliktu s FDA (http://www.fda.gov). Oni tam za veľkou mlákou majú totiž takú podivnú predstavu, či skôr ustanovenia, že nič prírodné nemá liečivé účinky, a ak náhodou má, potom je automaticky zaradené medzi neoverené lieky a musí byť kontrolovaná substancia a/alebo vykonané štúdie a zaregistrované sťa liek. Niekedy sa Američanom čudujem, že sú ešte pri takejto politike stále nažive… 
      U nás to našťastie neplatí, a tak môžeme bez obáv napísať všetky tieto pozitívne vlastnosti Lapacha. :)

 

Príprava

    1 polievkovú lyžicu povariť v 1 litri vody po dobu 5 minút, nechať následne 15 minút vylúhovať a potom precediť.
 
Dobré stránky o Lapache:
http://www.velkaepocha.sk/200706282870/Lapacho-cerveny-poklad-starych-Inku.html
http://www.bonsajacaj.sk/cl_byl_5.htm

Add karma Subtract karma  0

Kategória: Zdravie

Pridaj komentár

(povinné)

(nepovinné)


*

HTML: Môžete použiť nasledovné tagy a atribúty: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>